Filme Ortodoxe






1942. In timpul razboiului, marinarul Anatoli si capitanul sau Tihon sunt surprinsi in cursul noptii de soldati nemti in timp ce incarca niste carbune. Pentru a-i cruta viata, nazistii ii cer lui Anatoli sa-l impuste pe Tihon. Acesta se agata disperat de viata si isi impusca colegul care cade in apa. Vaporul pe care se afla este aruncat in aer de nemti dar a doua zi Anatoli este gasit si salvat de calugarii de la manastirea din apropiere.
Dupa 34 de ani il gasim pe Anatoli la manastire unde se face util servind drept fochist. Este urmarit in continuare de tradarea si crima savarsita in tinerete pentru care se caieste rugandu-se necontenit in singuratatea ostrovului sau. Ciudatenia caracterului sau atrage atentia calugarilor care nu-l inteleg dar ii tolereaza excentricitatile. Ei nu stiu ca parintele Anatoli a dezvoltat darul clarviziunii si ca oamenii vin la el pentru rezolvarea problemelor lor. Unul dintre acestia este un amiral insotit de fiica sa bolnava. Amiralul se dovedeste a fi Tihon care a supravietuit impuscaturii si a invatat sa-l ierte pe Anatoli. Eliberat de acest pacat si simtindu-si sfarsitul aproape, Anatoli este insotit in ultimele sale clipe de calugari care ii inmormanteaza trupul in ostrovul ce ii fusese altar de rugaciune.




Film rusesc ortodox ce cuprinde trei pilde folositoare de suflet:
- Ascultarea desăvârşită a ucenicului
- De ce nu ne ascultă Dumnezeu rugăciunile?
- Astăzi Hristos o să vină la tine









 PILDE II

- candela
- grauntele de mustar
- noi trei voi trei miluitine pe noi












Un documentar rusesc cu pasaje artistice ce descriu istoria înfiinţării sfintei mănăstiri de la Poceaev







În Rusia secolului al XVl-lea, Ivan cel Groaznic crede că a fost investit cu o misiune sfântă. El crede că Judecata de Apoi se apropie, se instaurează ca monarh absolut şi distruge pe oricine stă în calea planurilor sale. În timpul domniei sale de teroare, Filip,  superiorul  mânăstirii din Insula Solovetsky, un om studios şi prietenul apropiat al lui Ivan, îndrăzneşte să se opună tiraniei lui mistice. O mare înfruntare între două viziuni opuse asupra lumii este tema filmului.





Un film despre pocainta: In Rusia Sovietica, tanarul comisar Maxim (Alexei Morozov) este trimis pe insula Konevets la manastirea de acolo sub masca unui frate de manastire cu misiunea secreta de a elimina un oficial de rang înalt din Finlanda. Dar se pare ca misiunea devine una personala de călătorie duhovniceasca si de pocăinţă pentru greşelile din trecutul lui. Are titrare doar in engleza si se poate viziona exclusiv online… Dar merita vizionat!










Acest sfânt canonizat în anul 1966 este mai puțin cunoscut la acest moment deși au început să apară o serie de cărți cu lucrările sale. Vă prezentăm aici un film documentar care ne prezintă pe parcursul a 70 de minute viața acestui sfânt Luca al Crimeii.




Filmul, bazat pe fapte reale, ne poarta in Romania sfarsitului anilor 1940 si inceputul anilor 1950, o Romanie stalinista unde regimul la putere incepe prigoana impotriva propriului neam si propriei credinte. Nicoleta, o tanara intelectuala romanca este arestata. Crima sa este dubla: ea face parte dintr-un partid politic de opozitie si este nepoata pe linie materna a lui Iuliu Maniu. In prima perioada a detentiei la Malmaison, eroina este interogata si torturata pana la extenuare, pana aproape de acea granita nevazuta intre viata si moarte. Regasindu-se singura in fata acestei insuportabile si interminabile suferinte, cand nimeni si nimic nu mai lasa sa se intrevada vreo speranta, Nicoleta descopera in adancurile misterioase ale firii puterea credintei. Intalnirea cu Dumnezeu ii da eroinei libertatea interioara si curajul sa se opuna si sa reziste monstruozitatii anchetatorilor. Ea reuseste sa-si apare nu numai convingerile politice ci si pe cele religioase. Cand suferi pana la limita suportabilului "poti sa mori sau poti sa-l gasesti pe Dumnezeu". Dar, din momentul cand Dumnezeu apare in viata celei care sufera, forta ei este fara margini... Dupa trei luni, Nicoleta este transferata la inchisoarea din Mislea, unde devine un exemplu de rezilienta si devotare pentru detinute. De acolo, ea este transferata la canalul Dunare-Marea Neagra... Dupa patru ani de detentie, este eliberata fara a fi niciodata judecata. Aceasta perioada grea de incercare nu a facut decat sa o transforme in figura de frunte a rezistentei si jertfei crestine romanesti si, prin extrapolare, a jertfei crestine universale.


Athos - Ghid de invatatura, documentar despre Sfantul Munte in care gasim sfaturile duhovnicesti ale parintilor Dionisie Ignat de la Colciu si Petroniu Tanase de la Prodromu.







 





 In iunie 1941, in micul sat Tikhoe situat la granita cu Lituania, lucrurile par sa se deruleze normal. Pentru parintele Alexandru, preotul bisericii locale, totul ia forma activitatilor obstesti de zi cu zi. Insa in curind nenorocirea razboiului se abate si asupra acestei localitati care este ocupata de germani si supusa unor grele incercari. Misiunea preotului este pusa in dificultate. Faptul de a tine o slujba devine, dintr-o data, secundar unei sarcini mult mai dificile: aceea de a pastra vie credinta oamenilor in Dumnezeu. Am tot stat in cumpana, daca nu este vorba despre un film propagandist filorusesc asa cum ne livra mosfilm cu sutele acum ceva zeci de ani. Pana la urma insa a primat punctul forte al filmului, jertfelnicia parintelui Alexander pentru Hristos. Personalitatea s-a puternica, extraordinar conturata de actorul Sergey Makovetskiy, a pus in umbra celelalte aspecte mai putin fericite .




Parintele Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca, judetul Botosani, fiind ultimul dintre cei cinci copii ai familiei Ioan si Ecaterina Olaru, singurul care a luat chipul ingeresc al calugariei la manastirea Sihla. Cel mai mare duhovnic.











“In numele Meu” – un foarte frumos film de scurt metraj despre un preot si un copil. Regizor: Maria Mojar. Premiul pentru cel mai bun film la al XXV-lea festival VGHIK din Moscova, anul 2005.










 Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viaţa lui Iisus din Nazaret, PATIMILE LUI HRISTOS respectă întocmai adevărul biblic. Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat şi dus în cetatea Ierusalimului, unde preoţii farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzaţii care Îi vor aduce condamnarea la moarte.
Este un film foarte dur dar adevarat în ce priveşte groaznica muncă la care a fost pus Hristos. Totuşi, noi ortodocşii punem accent mai mult pe înviere.






La baza acestui film stau intamplari reale. In anul 1955 in orasul Samara (Rusia) o fata danseaza cu icoana Sf. Nicolae si ramane intepenita pentru 128 de zile. Fenomenul este cunoscut sub numele de "Incremenirea Zoiei".

Actori : Konstantin Khabenskiy, Vitaly Kishchenko, Polina Kutepova
Director : Aleksandr Proshkin
Lungime film : 110 min








Părintele Cleopa - Prieten al sfinţilor şi duhovnic al credincioşilor

Părintele Cleopa a fost unul dintre cei mai iubiți părinți ai bisericii noastre. La câtiva ani de la plecarea sa la Domnul s-a realizat un documentar video despre viața lui, mărturii de creștinii care i-au fost în preajma și toți cei care l-au cunoscut. Părintele Cleopa a fost un mare duhovnic, un om blând și iubitor care i-a învățat pe oameni cum sa se mantuiască și ce cale să urmeze în viața duhovnicească.



Imperiul Roman şi este condus de împăratul Domitian, care a declarat el însuşi să fie Dumnezeu şi domn peste cer şi pământ. Creştinii, care nu recunosc divinitatea lui, sunt un ghimpe in coasta lui, şi sunt cu cruzime persecutaţi. Într-un sat mic din Asia Mică, apostolul Ioan, în vârstă, ş-a retras şi el primeşte comenzi divine pentru a scrie viziunile pe care le vor avea şi le comunică la comunităţile creştine din provinciile romane din Asia. Vocea îi spune că acestea ar trebui să descopere ceea ce este şi ceea ce se va întâmpla după aceea. Printre creştinii din Asia Mică, care cred că Ioan este mort, toată lumea este profund îngrijorat de a fi persecutată.





Părintele Arsenie Boca - Documentar


Născut în 1910 în judeţul Hunedoara, Părintele Arsenie a fost arestat prima oară pe 17 iulie 1945, dar a fost eliberat după două săptămâni. Trei ani mai târziu a fost arestat din nou, trecând prin chinuri cumplite din cauza torturilor la care a fost supus. Eliberat din nou, Arsenie Boca nu a scăpat de hărţuirile comuniştilor, fiind anchetat în repetate rânduri în anii ’50. După o viaţă închinată credinţei, Părintele a decedat la 79 de ani, pe 28 noiembrie 1989, neapucând să mai vadă prăbuşirea regimului comunist. Este înmormântat la Mănăstirea Prislop, loc care a devenit unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din România.




Scrisori către părintele Iacov

O criminală condamnată la închisoare pe viaţă este graţiată după doisprezece ani de detenţie. Spre surprinderea ei, femeia lipsită de familie şi prieteni primeşte o ofertă de serviciu ca asistentă a unui preot orb de provincie, căruia trebuie să-i citească scrisorile.













Părinţii de la Lavra Pecerska din Kiev vorbesc despre monahism, cu pilde şi istorioare din istoria mănăstirii














Ochelarii Fermecati

Pilda ortodoxa despre judecarea aproapelui








Scrisori către Dumnezeu

Un film laic, dar cu o poveste fascinantă.
Film inspirat dupa fapte reale . Un tanar baiat (Tyler Doherty), care sufera de cancer, îi scrie scrisori lui Dumnezeu, zilnic. El este iubit de comunitatea in care traieste si de catre familia sa. Scrisorile sale ajung in mana postasului Brady McDaniels care crede ca scrisorile nu sunt o coincidenta desi la început era confuz si nu stia ce sa faca cu ele . Brady se imprieteneste cu familia baiatului si totul ia un efect miraculos, împotriva tuturor sanselor.









Viaţa sfintei Muceniţe Varvara


















Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca





















Aceasta este viaţa mea - PS Justinian Chira
















Exorcizarea Emiliei Rose

Inspirat de evenimente adevărate(după cayul demonizatei Anneliese Michel din Germania), filmul îi are în distribuţie pe Laura Linney în rolul lui Erin Bruner, avocata părintelui Richard Moore (Tom Wilkinson), preotul care a efectuat controversata exorcizare.
Emily Rose părăseşte căminul protector al casei sale pentru a merge la colegiu, netrecându-i prin minte ceea ce o aştepta. Într-o noapte, singură în dormitor, are prima “halucinaţie” terifiantă şi leşină. Pe măsură ce atacurile sale devin din ce în ce mai dese şi mai brutale, Emily, o convinsă credincioasă catolică, hotărăşte să apeleze la o exorcizare efectuată de preotul de la parohia sa, părintele Richard Moore. Cum fata moare în timpul ritualului de exorcizare, preotul este acuzat de omor prin neglijenţă.



Sfântul Petru Vameşul

film românesc despre întoarcerea minunată a unui vameş la credinţă
pildă pentru milostenie














Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion


















Băiatul în pijamale vărgate
Bazat pe romanul omonim al scriitorului irlandez John Boyne, filmul "The boy in the striped pyjamas" este o drama profunda a carei actiune este plasata in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si se refera la situatia deplorabila a evreilor din lagarul de la Auschwitz, toata povestea fiind vazuta prin ochii inocenti ai lui Bruno, copilul in varsta de 8 ani al comandantului german al taberei de concentrare.
     Nevoit sa paraseasca Berlinul natal impreuna cu parintii sai si cu sora mai mare Gretel atunci cand tatal lui primeste de la insusi Hitler insarcinarea de a prelua conducerea lagarului de concentrare de la Auschwitz, Bruno observa fara sa inteleaga de la fereastra noului sau camin multimea de barbati si baieti imbracati in haine vargate aflati dincolo de gard. Simtindu-se singur si neavand alti copii cu care sa se joace, Bruno porneste intr-o zi intr-o calatorie de explorare prin preajma gardului care separa proprietatea lor de lagar si se imprieteneste cu un copil strain pe nume Shmuel, care se intampla sa fie tocmai evreu, aceasta legatura interzisa de prietenie avand consecinte neasteptate in viitor.


Unfilm foarte reuşit despre suferinţele creştinilor din timpul lui Nero, însă ca orice film laic are o poveste de dragoste(ca şi în romanul cu acelaşi nume) şi câteva scene mai inadecvate. Film interzis copiilor sub 16 ani.












Saint Patrick, Sfântul Patrichie, episcopul Irlandei

Irlanda secolului V. Dupa ce, la numai 10 ani, este rapit de langa parintii sai si facut sclav, Patrick incepe o viata plina de neprevazut si greutati, dar curand descopera credinta, care-i da puterea de a rezista.

Cea mai mare dorinta a sa este sa se intoarca acasa, in Irlanda. El viseaza mereu ca va reusi sa-i invete pe ai sai forta credintei! Pentru toti acestia, el va deveni un sfant!

Nu are subtitrare





Sfântul Petru

Dupa rastignirea lui Hristos, Petru, cel mai credincios discipol al sau, trebuie sa-si invinga slabiciunile si sa tina unita comunitatea crestina. Invierea lui Iisus este momentul hotarator care-i va da forta sa porneasca pe un drum lung, acela de a apara si de a raspandi mesajul invatatorului sau, de la Ierusalim pana la Roma, in ciuda persecutiilor si cu pretul propriei vieti.